Ortopediska fotortoser

Ortopediska fotortoser Stockholm  Ortopediska fotortoser Stockolm

Många kan gå runt med smärtor i foten/fötterna under lång tid, ofta med ett flertal besök hos vårdcentralsläkare som följd. Läkaren skriver ofta ut någon antiinflammatorisk medicin, som kan hjälpa momentant, men när man avslutar medicineringen kommer besvären gärna tillbaka.

Vad det gäller hälsporreproblem, även benämnt * plantarfascit, finns det många teorier om vad som eventuellt hjälper eller inte hjälper. Allt från töjningar, tejpning, träning av foten och injektioner. Erfarenheten vi sjukgymnaster har som jobbar med detta, är att ett hårt fotinlägg och/eller i kombination med stötvågsbehandling kan ge ett gott resultat. Antingen försvinner problemet helt eller också minskar förhoppningsvis besvären. Detta kan ta olika tid från individ till individ. Några blir bra bara de får inläggen i skorna och kan lämna praktiken närmast smärtfria, för andra kan det ta några veckor. Det går förstås inte att garantera att ett hårt fotinlägg fungerar för alla.

Orsaken till att ena eller båda fötterna börjat ”göra sig till känna” kan bero på många saker t.ex ökad fysisk träning , byte till andra skor, löpteknik etc.

Det kan vara av värde att försöka komma tillrätta med den egentliga orsaken till besvären. Det kan t.ex vara att titta på löpteknik, fötterna kanske behöver styrketränas o.s.v. Innan man i så fall tar itu med detta, så är ett par fotinlägg det som kan få smärtan att lugna ner sig i en övergångsperiod. Kanske känns det så bra med inlägg att man vill fortsätta använda dem, även när besvären har avtagit.


Fotortosen är;
 • Funktionell
 • Enkel att tillverka
 • Kan användas i alla dina skor, under förutsättning att de är stadiga och sitter bra på foten
 • Rimlig i pris

Pris
700 kr/par.
Summan ersätts ej av landstinget.


Besvär där fotortos fungerar bäst;
Hälsporre – * plantarfascit
Hälkuddeinflammation – smärta under hälen/irritation av hälbenet
Metatarsalgi – smärta under framfoten
Distala hälseneproblem – ont vid hälsenans infästning i hälbenet
Visste du att; hälsenan vid 4 års ålder tål lika mycket belastning som 3 tunga lastbilar tillsammans. 

Hur går vi till väga?
 • Jag kontaktar dig via telefon
 • Om det verkar lämpligt så sätter vi upp en tid för ett första besök
 • När vi ses diskuterar vi problematiken, undersöker och du får se och känna hur ett hårt inlägg ser ut och fungerar
 • Om du bestämmer dig för att göra inlägg, så sätter vi upp en separat tid för tillverkning
 • Du tar med dig de skor du företrädesvis använder. Det kan vara uteskor, jobbskor, träningsskor
 • Inläggen tillverkas i avlastat läge för att undvika felställningar och för att kunna följa din fots naturliga kurvatur. Du ligger på mage på behandlingsbänken och behöver endast ta av dig på fötterna
 • Du får med dig inläggen direkt efter tillverkning och utprovning i skorna
 • Efter 1-2 veckor följer vi upp det hela, för att kolla att inlägget fungerar bra eller om vi behöver göra några justeringar
 • Förhoppningsvis blir dina nya inlägg en positiv erfarenhet

Plantar Fasciitis Sena Stockholm

Plantarfascian är en kraftig sena på fotens undersida och *Plantarfascit, är en irritation i senans fäste.

Senan är också känd som det längsgående fotvalvet och fördelar till stor del trycket i foten vid den höga belastning vi varje dag utsätter fötterna för. Fem kraftiga senstråk från basen av vardera tån går ihop på mitten av fotens undersida och bildar en kraftig sena som fäster på insidan av hälbenet. Det är oftast här som det uppstår en irritation. Har man gått med besvären länge, så sprider sig ofta smärta och ömhet uppåt i senan utmed insidan av foten, ibland även ännu längre upp mot främre fotvalvet. Ibland kan även en broskpålagring ske vid infästningen och det är det man kallar hälsporre.

Visste du att; vid 4 års ålder är kraften när man landar efter ett hopp, lika stor som om du skulle ligga på rygg och ha en hel personbil vilande på dina fotsulor!

Vid hög belastning på fötterna

Står och går man hela dagarna på hårda underlag t.ex. i storkök, på sjukhus eller i en butik, så kan man ligga i riskzonen för att få problem med fötter, knän, höfter och ibland även rygg. Att i tillägg till det ha ofördelaktiga skor kan ge stora belastningsbesvär.

En fotortos fördelar belastningen på ett bra sätt och din fot mår bättre. Min erfarenhet är att Orfit hårda fotortoser fungerar bra för den här typen av problem.

Visste du att; vi har 26 ben i vardera foten, det blir 52 bara i fötterna = 1/4 del av kroppens 200 ben. Därtill finns, i vardera foten, 33 leder, 19 muskler och 107 ledband. Foten är uppbyggd av tre olika valv: det främre, det inre och det yttre fotvalvet. Dessa valv ska hålla uppe och fördela hela kroppens tyngd vid varje steg vi tar.

Fotortosens egenskaper
Fotortosen görs i ett relativt hårt plastmaterial - orfitplast, men ger ändå tillräckligt med svikt för att den ska följa med foten vid belastning. Den ger ett bra stöd och en bekväm avlastning av foten, som ofta känns direkt.

Plasten värms upp och gjuts direkt på foten i avlastat läge. Den direkta tillverkningen av inlägget gör att plasten hårdnar inom några minuter. Det här sättet att tillverka inlägget gör att man får en mycket bra passform runt hälen.

Hälen kommer alltså att ligga bra i inlägget, som fixerar hälen i hälkoppen. Man åstadkommer då ett viloläge för hälen, vilket medför att själva hälen vid hälkuddeproblem har en chans att återhämta sig, likväl som vid hälsporre, där stödet från den fixerade hälen avlastar fästet på hälbenet och hela senan. Irritationen som uppstått i senfästet normaliseras och får en chans att läka ut.

Stötvågsbehandling är ett alternativ till fotortos, eller oftast, ett mycket bra komplement. Det kan ge en snabbare effekt på läkningsprocessen. Tyvärr kan jag inte tillhandahålla den tjänsten än, men jag kan rekommendera dig praktiker som har den utrustningen.