Bröstrygg

Ortopedisk Medicin i Stockholm - Rehabilitering av smärta i bröstryggBröstryggens smärttillstånd

• Smärta orsakad av disk
• Inflammation i ligament
• Muskler, revben och revbensbrosk

Introduktion
Bröstryggen består av 12 stycken bröstkotor. Bröstryggraden förbinds via revbenen med bröstbenet på framsidan. Bröstrygg, revben och bröstben är det vi kallar bröstkorgen. Det gör anatomin lite speciell i detta område och ofta är vi mer eller mindre stela i bröstryggen, vilket kan påverka både nacken som sitter ovanför och ländryggen och bäckenet som sitter nedanför.

Smärta med orsak i bröstrygg kan starta i nedre delen av nacken, ner till övre delen av ländryggen samt kan ibland också stråla framåt i bröstkorgen, utmed revbenen. Smärta som går ner mellan skulderbladen till ungefär halva bröstryggen, där är nacken oftast orsaken. I bröstryggen kan man ha problem precis som vid ”nackskott” i nacken eller ”ryggskott” i ländryggen. Ryggraden är uppbyggd på samma sätt hela vägen från nacken ända ner till bäckenet med diskar, facettleder, nervrötter, ligament etc. Smärta i bröstryggen kan även komma från inre organ, alltså inte ha någon ortopedmedicinsk orsak. Viktigt är då att ta reda på vad som är vad. 

Smärta orsakad av disk
Precis som i nacken eller ländryggen kan en disk bukta och orsaka smärta i bröstryggen. Om disken ligger och trycker mot en nervrot kan man få utstrålande smärta utmed ett revben och fram mot bröstet. Det är samma mekanism som när man får utstrålande smärta i arm(rhitzopati) eller ben (ischias). Utstrålning i arm eller ben är dock vanligare än utstrålning i bröstryggen.

Inflammation i ligament
Ligamenten mellan kotorna kan skadas t ex vid fall eller lyft med vridning och kan då ge en lokal smärta i mittlinjen på bröstryggraden. Eller vid en läkt kotfraktur, då ligamenten i frakturområdet kan fortsätta att ge smärta lång tid efteråt. 

Muskler, revben och revbensbrosk
Andningsmusklerna mellan revbenen kan skadas av slag eller svår hosta och ge lokal smärta. Ibland talar man om "hostat sönder ett revben" som vanligtvis är det just en skadad muskel och inte ett revben som gått sönder. Inflammation i revbensbrosket kan också förekomma. Brosket förbinder den sista delen av revbenen framåt mot bröstbenet och ger en lokal smärta som förstärks av djup inandning då bröstkorgen rör sig mycket. Ofta är man då mycket öm över en eller flera specifika punkter. Givetvis finns det även andra tillstånd i anslutning till bröstkorg, som revbensfraktur etc, som i sig ger upphov till kraftig smärta.